Find det rigtige batteri til dit armbåndsur!

De fleste kender knapceller. De tynde, cirkulære batterier i ure, lommeregnere eller lommelygter som ligner en mønt. Hvis den medfølgende knapcelle på din enhed er løbet tør for strøm, er det ikke altid nemt at finde det krævede batteri, fra den rigtige producent og i den rigtige størrelse. Ingen grund til at fortvivle: knapceller tilbydes af flere producenter, de kaldes forskellige numre hver for sig. Så du hurtigt kan se, hvilken knapcelle der er den rigtige til dit ur, har vi sammensat de vigtigste oplysninger såvel som en sammenligningstabel over udskiftelige batterier.

Hvad er knapceller, og hvordan er de forskellige?

Navnet, der angives på knapceller, der oftest bruges som urbatterier, er deres form – det ligner et knappehoved. Dette er kompakte energilagre, der er større i diameter end i højden. Batterierne bruges hovedsageligt i mindre elektroniske enheder med lavt strømforbrug, som eksempelvis armbåndsure.

Knapceller er tilgængelige i mange forskellige størrelser og cellespændinger fra 1,35 til 3,6 volt. De adskiller sig hovedsageligt i deres holdbarhed og deres spændingskurve fra hinanden. Hvis de skal forblive i drift i særlig lang tid, foretrækker producenterne at bruge lithium-batterier. Disse bruges for eksempel på bundkortet på en computer. Her sørger de cirkulære batterier for opbevaring af dato og klokkeslæt, selvom netstikket trækkes ud.

Hvilke urbatterier er der?

Sølvoxidbatterier er den mest almindelige form for urbatterier – de bruges mest af urproducenter. Delvis bruges også alkali-mangan-knapceller for at holde bevægelsen i gang. De betragtes som et billigere alternativ, men anses samtidig for ikke at være 100% lækagesikre. De anbefales derfor ikke fuldt ud til armbåndsure.

Det er først og fremmest den konstante spænding over en lang periode, som de pålidelige sølvoxid-zink-batterier kan score point hos producenter og armbåndsur-brugere. Derudover tilbyder de kompakte urbatterier en relativt stor mængde energi – dette virker særlig overraskende i forhold til deres lille størrelse. Dette forklarer, hvorfor du normalt skal udskifte knapcellen på dit ur efter to til tre år.


De to første bogstaver i modelbetegnelsen for en knapcelle beskriver den kemiske sammensætning. Dette efterfølges af indikationen på størrelsen i tal: CR2032-knapcellen har derfor en diameter på 20 millimeter og en højde på 3,2 millimeter.

CR2032: Lithium-mangandioxidbatteri som rund celle, med 20 mm diameter og 3,2 mm tykkelse (bruges ofte på bundkort, bilnøgler)

LR1154: Alkalisk-manganbatteri som en rund celle, 11,6 mm i diameter og 5,4 mm tyk (brug i regnemaskiner, vækkeure eller lommelygter)

SR1142: Sølvoxid zinkbatteri som rund celle, med 11,6 mm diameter og 4,2 mm tykkelse (brug i armbånd

Armbåndsur: batteri og levetid

Grundlæggende har urbatterier og andre typer knapceller en ekstrem lang levetid. Hvis din knapcelle stadig er tom, skal du vaske hænderne grundigt og tørre dem, inden du udskifter dem. Rør ved batteriet med fedtede fingre og skab en såkaldt kontaktmodstand. Knapmodstanden udnyttes ikke fuldt ud, hvilket igen har en forkortet levetid.

For øvrig vil du ikke bemærke, at en udveksling er nødvendig med de fleste ure, indtil hænderne stopper. Fordi knapcellerne aflades mod slutningen af deres levetid, i modsætning til batteriet kun langsomt – hvilket betyder, at dit ur mere og mere af den faktiske tidsforsinkelse er bagud.

Generelle sikkerhedsoplysninger om knapceller

Sørg for sikker opbevaring af dine knapceller, da de små knapper inviterer børn til at sluge dem. Så sørg for at fjerne denne risiko. Batterierne kan aflades i spiserøret, hvilket resulterer i svære slimhindeforbrændinger. Når mavesyren er i gang i maven, angriber det også batterier, hvilket får knapcellerne til at lække og skade maveslimhinden. Sørg altid for, at batteriåbningerne til dit barns legetøj er godt lukket, og at du ikke efterlader batterier liggende i nærheden af børn.

Vær opmærksom på denne advarsel, de små, runde knapceller er ikke kun vedvarende, men også praktisk og billig energikilde til dit armbåndsur, dine bilnøgler eller endda børnenes legetøj.